- Internetten op meerdere apparaten kan een uitdaging zijn op vakantie, zeker als je buiten de Europese Unie reist.
- Je bent in hotels, restaurants en campings vaak aangewezen op onveilige wifi-netwerken of een dure, maar vaak beperkte databundel.
- Toch zijn er relatief eenvoudige opties om altijd en overal veilig toegang tot het internet te hebben. Business Insider helpt je op weg.
- Lees ook: We namen onze eigen wifi mee op vakantie: is een mobiele router de investering waard?
Internet op vakantie is essentieel. Je wilt natuurlijk gewoon je instagramselfies delen met de wereld, en je bankzaken kunnen regelen. En vooral bij dat laatste is het belangrijk om met enige vorm van veiligheid rekening te houden. Je bankgegevens met een hacker op de openbare wifi van het hotel of restaurant delen, garandeert de minst relaxte vakantie die je in tijden gehad hebt.
Nu weet bijna iedereen wel dat je niet zomaar op een openbaar wifi-netwerk moet internetten, omdat hier de grootste risico’s aan kleven. Maar wat je kan je doen om ervoor te zorgen dat je ook op vakantie overal snel en veilig toegang hebt tot het internet? We geven je enkele opties.
Gebruik een mobiele wifi-router voor internet op vakantie
De eerste optie is de meest complete, maar ook de duurste. Met een mobiele router kun je immers overal je eigen wifi mee naartoe nemen en kun je hem naar hartenlust beveiligen. Ook kan het je helpen verbinding te krijgen met een mobiel netwerk op plekken waar je met je smartphone doorgaans geen verbinding zou krijgen. Hiervoor is in sommige gevallen wel een accessoire in de vorm van een externe antenne nodig.
De grootste nadelen van een mobiele router zijn, zoals gezegd, de prijs en de noodzaak van een los mobiel abonnement. Goede routers kosten al snel enkele honderden euro’s en een abonnement met voldoende gigabytes om fatsoenlijk mee te kunnen internetten, kost ook enkele tientjes per maand. Je zult dan ook goed moeten afwegen of je die kosten wilt maken.
Er zijn ook goedkopere routers, maar die leveren in op snelheid en batterijduur, twee dingen die vrij belangrijk zijn bij het gebruik van dit soort apparaten.
Overigens zijn we zelf ook op vakantie geweest met een mobiele router om de proef op de som te nemen. Hier kun je onze vakantie-ervaring met de Netgear Nighthawk M6 Pro lezen.
Gebruik een (extra) smartphone als wifi-hotspot
In theorie heb je al een mobiele router in je broekzak. Veel mobiele telefoons kunnen met het aanpassen van wat instellingen omgetoverd worden in een hotspot en daarmee dus een wifi-netwerk aanmaken en hun verbinding met het internet delen met andere apparaten.
In veel gevallen zal dit meer dan voldoende zijn om even de bankzaken veilig te kunnen regelen, maar er komen wat aandachtspunten bovendrijven als je wat intensiever, of met meerdere apparaten gebruik gaat maken van het gedeelde internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snel leeglopen van de telefoonbatterij. Een hotspot opzetten en bijhouden slurpt de accu binnen enkele uurtjes leeg. En dan is het goed om te onthouden dat je je telefoon vaak nog voor andere dingen wilt gebruiken gedurende de dag.
Nu zou je dit probleem kunnen oplossen door een goedkope telefoon met abonnement aan te schaffen, speciaal voor gebruik als hotspot. Maar dan is het wellicht handiger om toch voor de mobiele router te gaan. Een mobiele telefoon heeft als nadeel dat hij een wifi-netwerk met beperkte reikwijdte kan opzetten. Ook zijn de beveiligingsopties en internetsnelheden vaak beperkter op een mobiele telefoon.
Aan de andere kant is de kans groot dat je een ongebruikte mobiele telefoon ergens in een la hebt slingeren. Die kun je natuurlijk ook prima inzetten voor dit doeleinde.
Gebruik een lokale simkaart om de kosten te drukken
De twee bovenstaande opties kun je goedkoper maken met een lokale simkaart. Dat is vooral een goed idee als je buiten de Europese Unie reist. Binnen de EU kun je namelijk je data gebruiken zonder hiervoor extra te hoeven betalen. Buiten de EU komen er aanzienlijke roamingkosten op je af, als je niet van tevoren een datapakket hebt gekocht.
Reizigers die veel buiten de EU komen, kopen daarom direct op het vliegveld van aankomst een lokale simkaart en stoppen deze in hun telefoon of router. Data is op die manier enorm veel goedkoper omdat het gebruik tegen lokale tarieven wordt afgerekend.
Mocht je een lokale sim in je dagelijkse telefoon stoppen, houdt er dan wel rekening mee dat je telefoonnummer verandert. Je bent dus onbereikbaar voor mensen die alleen jouw Nederlandse nummer hebben. Nu is dat tegenwoordig al minder een probleem, omdat bellen ook via bijvoorbeeld Whatsapp kan.
Maak toch gebruik van de openbare wifi, maar met een VPN
De goedkoopste optie is om toch gebruik te maken van de openbare netwerken die je op vakantie tegenkomt. Dit is namelijk prima veilig te maken door een VPN te gebruiken. Hiermee leg je eigenlijk een eigen beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaten en de servers waarmee je verbinding maakt.
VPN’s zijn tegenwoordig zo simpel als het maar kan. Het is vaak slechts een kwestie van een app downloaden en via deze de VPN-functionaliteit inschakelen. De app zorgt dan voor de rest. Het enige nadeel is wel dat je deze app op al je apparaten moet installeren en op elk apparaat ook moet activeren.
Een VPN zou je zelfs gratis kunnen gebruiken als je erg weinig data verbruikt. Er zijn aanbieders die enkele honderden MB’s gratis aanbieden voordat er een betaald abonnement nodig is. Dat is voldoende voor het bekijken van enkele YouTube-filmpjes, misschien één aflevering van je favoriete serie op Netflix en wat gebruik van social media.
Gelukkig kost een abonnement op een VPN tegenwoordig slechts enkele euro’s per maand. Het is de investering al snel waard als je vaker op pad bent. Toch kan het vinden van een goede aanbieder een uitdaging zijn, zeker omdat je de keuze hebt uit honderden partijen. De Consumentenbond maakte een selectie uit goede aanbieders en aandachtspunten.
Deze oplossing mag dan het goedkoopst zijn, hij is vaak ook het langzaamst. Openbare netwerken zijn doorgaans niet heel snel, of worden zoveel gebruikt dat het hele netwerk er traag door wordt. De kans bestaat dan nog steeds dat je amper of zelfs geen verbinding met de bank kunt krijgen om je financiële zaken te regelen.
Wel komt het hebben van een VPN ook in Nederland van pas, als je data bijvoorbeeld op is en je toch op internet wilt via een openbaar wifi-netwerk.
Kortom, het regelen van veilig en snel internet op vakantie is relatief eenvoudig en kan zelfs gratis. Het vergt alleen een klein beetje voorbereiding.